Gå direkt till innehåll

Ämnen: Hälsa, sjukvård, läkemedel

Omfattande enkätstudie undersöker cancerpatienters behov och upplevelser i primärvården

I maj 2023 skickas över 8000 brev med inbjudan att delta i en enkätstudie för att ta reda på cancerpatienters behov av stöd och upplevelser av primärvården. Boende i södra sjukvårdsregionen (Skåne, Blekinge, Kronoberg och södra Halland) som diagnostiserats och behandlats för olika cancerdiagnoser för 1-2 samt 5-6 år sedan inbjuds att delta och dela med sig av sina erfarenheter.

Uppdaterad regional cancerplan för södra sjukvårdsregionen

Uppdaterad regional cancerplan för södra sjukvårdsregionen

Från januari har Skåne, Blekinge, Kronoberg och södra Halland en ny cancerplan. Den nya regionala cancerplanen gäller för åren 2023-2025 och är en uppdatering av föregående cancerplan, med fortsatt starkt fokus på preventivt arbete och tidig upptäckt, en sammanhållen vårdkedja med patienten i fokus, en stärkt barncancervård samt rehabilitering efter cancerbehandling.

Therese Hallberg, Olga Zajc-Hansson och Joakim Örtegren, Centrallasarettet i Växjö

Täckningsgraden ökade till 99 procent när medicinska sekreterare tog över rapporteringen


Vid kirurgkliniken på Centrallasarettet i Växjö har medicinska sekreterare tagit över ansvaret för rapportering till samtliga kvalitetsregister inom urologi i Kronoberg. Vinsterna är många. För det största registret, Nationella prostatacancerregistret, har täckningsgraden ökat till 99 procent, ledtiderna har kortats och kvaliteten och säkerheten förbättrats.
– Vi ser en stor skillnad i hur

RCC Syds patient- och närståenderåd

Vart ska vi ta vägen efter behandlingen?

RCC Syds patient- och närståenderåd (PNR) lyfter behovet av en kontaktperson som ser till att kontakten och informationen mellan specialist- och primärvården blir bättre. De efterfrågar nu en ny funktion, en cancersjuksköterska, som koordinerar och organiserar vården av personer som genomgått en cancerbehandling.
Om ca 20 år beräknas 100 000 svenskar drabbas av cancer årligen. Samtidigt ökar öv

Thomas Jiborn

Region Skåne erbjuder regelbunden testning för prostatacancer

Region Skåne kommer från den 1 september att erbjuda män bosatta i Skåne att testa sig för prostatacancer genom ett PSA-test. Män som är mellan 50 och 74 år kommer stegvis under de kommande åren att erbjudas att testa sig.
I Sverige diagnostiseras cirka 10 000 män i prostatacancer varje år. Sjukdomen drabbar framför allt äldre män – cirka hälften är över 70 år och är mycket ovanlig före 50 års

Johan Styrke,  Britt-Marie Karlson, Annika Sjövall, Pernilla Dahm-Kähler, Srinivas Uppgunduri (som tog emot Marianne Marotis utmärkelse), Maria Planck, Jaroslaw Kosieradzki och H.K.H. Kronprinsessan Victoria.

Årets processledare och kontaktsjuksköterska i cancervården i södra sjukvårdsregionen utsedda

Cancervårdens kontaktsjuksköterskor och processledare förverkligar nationella cancerstrategins intentioner i vårdens vardag.
För att uppmärksamma och tacka dessa nyckelpersoner för deras förtjänstfulla insatser har RCC i samverkan i år instiftat utmärkelserna Årets kontaktsjuksköterska och Årets processledare. Utmärkelserna överlämnades igår av H.K.H. Kronprinsessan Victoria, under RCCs och Soc

Överläkare Päivi Kannisto

Skånes universitetssjukhus pilottestar prehabilitering av patienter med äggstockscancer

I mars startas ett pilotprojekt på Kvinnokliniken, Skånes universitetssjukhus, med fokus på prehabilitering. Målsättningen är att kvinnor med stark misstanke om äggstockscancer inom några dagar ska träffa en tumörspecialist på mottagningen för undersökning, bedömning och information med tillhörande blodprover och röntgenundersökningar. Projektet kommer att löpa tills vidare men evalueras efter sex

Maria Rejmyr Davis, verksamhetschef RCC Syd

Maria Rejmyr Davis utses till verksamhetschef för Regionalt cancercentrum syd

Den 1 december 2019 tillträdde Maria Rejmyr Davis tjänsten som verksamhetschef för Regionalt cancercentrum syd (RCC Syd).
Maria har varit tillförordnad verksamhetschef i två omgångar under åren 2017-2019 och kommer nu i sin nya roll ha ett helhetsansvar för RCC Syds verksamhet, medarbetare och ekonomi.
Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne:
- Jag tycker att Maria som t

Björn Ohlsson, RCC Syd, Margaretha Albinsson, Södra sjukvårdsregionens kansli

Nu finns det en ny plan för hur cancervården ska utvecklas i södra sjukvårdsregionen 2019-2022



Allt fler insjuknar i cancer och i takt med att behandlingsmetoderna och överlevnadssiffrorna förbättras blir det också allt fler som lever längre med sin cancer, med en ökad multisjuklighet bland befolkningen som följd. Det behövs kraftfulla insatser för att möta denna utmaning. I den nya cancerplanen poängteras särskilt fokus på tidig diagnostik, rehabilitering och satsningar på barn med

På Blekingesjukhuset har kontaktsjuksköterskorna Monica Olsson och Malin Jannesson suttit tillsammans med designern Lisbeth Olin för att tillsammans rigga systemet efter sjukhusets behov.

Tre månader med Min Vårdplan på 1177


Att ha tillgång till Min vårdplan på nätet gör kommunikationen mellan patienter och kontaktsjuksköterskor effektiv och flexibel. På Blekingesjukhuset började man använda Min vårdplan via 1177 för patienter med kolorektalcancer och prostatacancer i januari i år. Idag har man ett trettiotal patienter registrerade. Kontaktsjuksköterskorna Malin Jannesson och Monica Olsson berättar om sina erfaren

Förbättrad cancerrehabilitering leder till bättre livskvalitet

Det nationella vårdprogrammet för cancerrehabilitering har nu uppdaterats. Vårdprogrammet omfattar rehabilitering av vuxna patienter med cancer oberoende av diagnos, kön, ålder, etnicitet, bakgrund eller andra faktorer. I det uppdaterade vårdprogrammet har rekommendationerna till landsting, sjukhus och verksamheter förtydligats.
Allt fler vetenskapliga studier visar att det är viktigt att stöd

Lisa Rydén, verksamhetschef RCC Syd

Ny regional cancerplan tas fram



I varje sjukvårdsregion har det Regionala cancercentrumet uppdraget att ta fram en regional strategisk cancerplan som ska utgå från den nationella cancerstrategin och anpassas efter regionens förutsättningar. Nu är det dags för en ny version för att ersätta den plan som gällde för 2015-2018 eftersom regeringen uppdaterade cancerstrategin under våren 2018 med ”En långsikt inriktning för det

Insjuknandet i cancer fortsätter att öka – men en viss inbromsning i takten ses

Insjuknandet i cancer fortsätter att öka – men en viss inbromsning i takten ses

Regionalt cancercentrum syd ansvarar för insamling och kodning av Södra Sjukvårdsregionens canceranmälningar och avrapporterar dem till Socialstyrelsen i slutet av oktober varje år. I avrapporteringen ingår endast kompletta anmälningar, d.v.s. där både klinisk canceranmälan och patologisvar registrerats. Nedan redogörs för cancerinsjuknandet i södra sjukvårdsregionen 2017 baserat på uppgifter för

Professor Lisa Rydén utses till verksamhetschef för Regionalt cancercentrum syd

Professor Lisa Rydén utses till verksamhetschef för Regionalt cancercentrum syd

Den 1 september tillträder professor och överläkare i kirurgi Lisa Rydén som verksamhetschef för Regionalt cancercentrum syd. Lisa Rydén har främst arbetat med patienter med cancer de senaste 25 åren på såväl stora som små sjukhus och är den första kvinnliga professorn i kirurgi vid Lunds Universitet.

I sin roll som chef för RCC Syd är Lisa Rydén ansvarig för att förverkliga förslagen i de

Multidisciplinära konferenser viktiga men i behov av tydligare rutiner

Multidisciplinära konferenser viktiga men i behov av tydligare rutiner


I en enkätstudie, som besvarats av 244 läkare, sjuksköterskor och koordinatorer i södra sjukvårdsregionen, undersöker RCC Syd hur medverkande i multidisciplinära konferenser (MDK) upplever mötesformen som arbetsredskap. Linn Rosell, verksamhetsutvecklare RCC Syd och doktorand vid Lunds universitet berättar mer.

Styrkan i MDK
De positiva och glädjande upptäckter vi gjort är att deltag

Kvalitetsregister ska lära oss mer om nya läkemedel

Kvalitetsregister ska lära oss mer om nya läkemedel

Utvecklingen av nya cancerläkemedel går snabbt och alltfler helt nya, mycket kostsamma sorter ingår i behandlingen av flera olika diagnoser. Kunskapen om långtidseffekten är låg. För att göra en strukturerad uppföljning och förbättra kunskapsläget finns sedan årsskiftet ett kvalitetsregister tillgängligt som i dagsläget täcker elva nya cancerläkemedel – Cancerläkemedel på INCA.
Eva-Christin Kje

Dags att införa allmän screening för tarmcancer i Sverige!

Dags att införa allmän screening för tarmcancer i Sverige!

Starta införandet av en nationell allmän tarmcancerscreening för alla kvinnor och män i Sverige i åldern 60-74 under nästa år. Den uppmaningen riktar Regionala cancercentrum i samverkan till landsting och regioner i en färsk utredningsrapport.
Baserat på slutsatserna från den nationella arbetsgrupp som utrett förutsättningarna för införande av allmän tarmcancerscreening i Sverige, har RCC i sam

Anna Palmstierna, utvecklingsbarnmorska RCC Syd

Gynekologisk cellprovtagning 50 år


Gynekologisk cellprovtagning är en av Sveriges mest framgångsrika screeningverksamheter som har räddat många kvinnors liv. Stora utvecklingsinsatser har genomförts och ett helt nytt nationellt vårdprogram har nu sett dagens ljus. Följ med på resan till nya vårdprogrammet och primärscreening med HPV.
Tag tillfället i akt och kom till dagen då du får information om historiken, utveckling och

RCC Syds processledare Christer Borgfeldt får Eldsjälspriset

RCC Syds processledare Christer Borgfeldt får Eldsjälspriset

Christer Borgfeldt, docent och överläkare inom obstetrik och gynekologi samt RCC Syds regionala patientprocessledare för gynekologisk cancer, har tilldelats Nätverket mot gynekologisk cancers Eldsjälspris 2018 för Region Syd. Priset delades ut på nätverkets årliga gyncancerseminarium "En afton om gyncancer - kunskap räddar liv" som hölls i Malmö den 18 april.

Nätverket mot gynekologisk canc

Kunskap räddar liv! Välkommen till en afton om gynekologisk cancer - Malmö 18 april

Kunskap räddar liv! Välkommen till en afton om gynekologisk cancer - Malmö 18 april


Gynekologisk cancer är en sjukdom som berör alla – både den som drabbas, närstående, yngre som äldre, kvinnor som män. Under aftonen talar vi om prevention, vård och rehabilitering. Vi berör bland annat de vanligaste frågorna om HPV, hur du tar hand om din kropp för att undvika att få cancer, ärftlighet, nyheter inom cancerbehandling, cancerrehabilitering och mycket mer. Kort och gott allt vad

Visa mer