Gå direkt till innehåll
Kvalitetsregister ska lära oss mer om nya läkemedel

Nyhet -

Kvalitetsregister ska lära oss mer om nya läkemedel

Utvecklingen av nya cancerläkemedel går snabbt och alltfler helt nya, mycket kostsamma sorter ingår i behandlingen av flera olika diagnoser. Kunskapen om långtidseffekten är låg. För att göra en strukturerad uppföljning och förbättra kunskapsläget finns sedan årsskiftet ett kvalitetsregister tillgängligt som i dagsläget täcker elva nya cancerläkemedel – Cancerläkemedel på INCA.

Eva-Christin Kjellman, läkemedelskoordinator och inrapportör vid verksamhetsområde hematologi- onkologi och strålningsfysik på Skånes universitetssjukhus berättar varför kvalitetsregistret är viktigt:

- Jag är delaktig vid implementering och följsamhetsarbete till nationella riktlinjer och prognostisering av hur stor användning vi kan vänta. Det innebär också att försöka uppmärksamma praktiska aspekter och utmaningar som nyheter inom läkemedel kan medföra, dels vad som behöver göras regionalt och dels vad som behöver göras inom vårt verksamhetsområde. De läkemedel vi nu följer upp i kvalitetsregistret är kostsamma, utan tvekan. Det är dock viktigt att titta på mer än prislappen och därför är hälsoekonomiska värderingar gjorda. Nationella riktlinjer och rekommendationer grundas på dessa bedömningar.

Läs hela artikeln

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Jenny Patera

Jenny Patera

Presskontakt Kommunikationsstrateg RCC Syd
Mimi Taylor

Mimi Taylor

Presskontakt Kommunikationsstrateg Regionalt cancecentrum syd 0725-383718