Gå direkt till innehåll
Unik kartläggning av cancerrelaterat folkhälsoarbete i södra Sverige

Pressmeddelande -

Unik kartläggning av cancerrelaterat folkhälsoarbete i södra Sverige

Varje år får över 50 000 personer cancer i Sverige. Det motsvarar en var 10:e minut. Samtidigt skulle omkring vart tredje fall av cancer kunna förebyggas då flera risker finns bland människors levnadsvanor. Endast rökning bedöms ligga bakom nästan en femtedel av alla cancerdödsfall i vårt land. Regionalt cancercentrum syd (RCC Syd) har genomfört en kartläggning av cancerrelaterat folkhälsoarbete i södra Sverige. Kartläggningen är den första i sitt slag och visar att det trots många aktörer och aktiviteter finns stora behov att utveckla det förebyggande arbetet i södra Sverige.

Under hösten 2011 genomförde RCC Syd en kartläggning av hälsofrämjande och förebyggande arbete avseende levnadsvanorna tobak, alkohol, fysisk aktivitet, mat och solvanor. Det samlade resultatet ska utgöra underlag till en handlingsplan för framtida insatser i folkhälsoarbetet och inkluderar folkhälsoaktörer i Skåne, Halland, Blekinge och Kronoberg. 

- Målet är att i samverkan med befintliga folkhälsoaktörer komma fram till vilka prioriteringar som bör göras och hur vi utvecklar det förebyggande arbetet, säger Ingrid Bengtsson–Rijavec, styrelseordförande RCC Syd och tf regiondirektör, Region Skåne.

Resultaten från kartläggningen visar att insatser kring tobak, alkohol, fysisk aktivitet och mat prioriteras av de flesta aktörerna. Man fokuserar framförallt på barn, ungdomar/unga, föräldrar samt äldre och särskilt utsatta i samhället. Det pågår många aktiviteter och det finns stora utmaningar i folkhälsoarbetet. Det är till exempel svårt att finna effektiva metoder för att förändra människors levnadsvanor. Generellt ses samverkan som en framgångsfaktor och är speciellt viktigt vid val av metoder men upplevs som en svårighet när det inte fungerar.

- Det är glädjande att det finns stor aktivitet kring det förebyggande arbetet, men vi behöver bli ännu bättre! Vi måste samordna våra insatser och utveckla de metoder som ger framgångsrika resultat, säger Emma Carlstedt folkhälsovetare och ansvarig för kartläggningen i RCC Syd.

Inom ramen för det nationella uppdraget ska RCC Syd nu utforma och implementera en plan för sjukvårdsregionens arbete med förebyggande insatser och tidig upptäckt av cancer.

- Om vi är framgångsrika i detta arbete har vi möjlighet att ta bort ca 25% av alla nya cancerfall, säger 
  Carsten Rose, professor och projektledare för RCC Syd.

För mer information kontakta
Marie Ljung
Kommunikationschef
RCC Syd
Telefon: 0768- 87 00 18

Besök oss gärna på: www.cancercentrumsyd.se

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Regionalt cancercentrum syd (RCC Syd) är ett utav sex regionala cancercentra i Sverige. Det är ett samarbete mellan Region Halland, Landstinget Blekinge, Landstinget Kronoberg och Region Skåne för en bättre cancervård i södra Sverige. RCC Syd har ett nationellt uppdrag där det bland annat ingår att arbeta med att förbygga cancer. Vi vet att minst en tredjedal av all cancer orsakas av riskfaktorer som går att åtgärda (såsom våra levnadsvanor) och att förebyggande arbete erbjuder den mest betydelsefulla möjligheten att minska den framtida sjukdomsbördan i cancer.

Kontakter

Jenny Patera

Jenny Patera

Presskontakt Kommunikationsstrateg RCC Syd
Mimi Taylor

Mimi Taylor

Presskontakt Kommunikationsstrateg Regionalt cancecentrum syd 0725-383718