Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Krafttag behövs för att nå jämlik cancerbehandling

Socialstyrelsen presenterar idag Nationella riktlinjer för bröst-, prostata-, tjocktarms- och ändtarmscancervård och offentliggör öppna jämförelser av den svenska cancervården för dessa diagnoser. En bild av ojämlik cancerbehandling tonar fram.

Svensk bröstcancerbehandling befinner sig på internationell toppnivå. Men överlevnaden är sämre för de lågutbildade. Samma mönster syns vid prostatacancer och vid tjocktarms- och ändtarmscancer. Högutbildade kvinnor med bröstcancer opereras oftare med bröstbevarande teknik. Lågutbildade kvinnor undersöks mindre ofta för så kallad portvaktkörtel i syfte att påvisa spridning till armhålan. Vid prostatacancer erbjuds högutbildade män oftare botande behandling och undersökning för att påvisa skelettmetastaser. Vid tjock- och ändtarmscancer kan man se att fler högutbildade patienter behandlas i kliniska studier. Det tycks också som att högutbildade patienter oftare diskuteras vid så kallade multidiciplinära konferenser, som görs just för att välja rätt behandling.

-Vi ser mönster som inte är slumpmässiga och som består över tiden. Vi måste ta ojämlikhet i relation till utbildningsnivå på allvar, säger Mef Nilbert, chef för Regionalt Cancercentrum Syd.

Regionala skillnader i cancervården var ett av skälen för inrättande av Regionala Cancercentrum som genom nationella riktlinjer, vårdprogram och kvalitetsregister har till uppgift att säkra jämlik cancerbehandling.

- Vi har satt in åtgärder mot de geografiska skillnaderna, men missat skillnaderna som finns i vår vardag när det gäller utbildningsnivå, säger Mef Nilbert.

Socialstyrelsen har beräknat att så många som 3000 patienter med cancer dör på grund av ojämlikhet relaterad till utbildningsnivå.

-Något går fel, men flera faktorer kan spela in. Det kan vara annan samtidig sjukdom som gör att man måste ändra cancerbehandlingen, men det kan också vara så att man väljer bort behandling för att minska risken för biverkningar. Men att göra val får konsekvenser. Vi måste snabbt ta reda på varför det ser ut så här, avslutar Mef Nilbert.

För mer information:

Mef Nilbert, Mef.Nilbert@skane.se Tel: 0707-968069

Ingrid Vogel, Ingrid.Vogel@skane.se, Tel: 0768-890189 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Regionalt cancercentrum syd (RCC Syd) är ett utav sex regionala cancercentra som håller på att ta form i Sverige. Det är ett samarbete mellan Region Halland, Landstinget Blekinge, Landstinget Kronoberg och Region Skåne för en bättre cancervård i södra Sverige.

Kontakter

Jenny Patera

Jenny Patera

Presskontakt Kommunikationsstrateg RCC Syd
Mimi Taylor

Mimi Taylor

Presskontakt Kommunikationsstrateg Regionalt cancecentrum syd 0725-383718